Burgery z bobu z dodatkiem młodego jęczmienia.
Pomysł na weekendowe barbecue! Wegetariańskie burgery z bobu.

Składniki (na 4 sztuki):
Ok 350 gramów bobu + garść do dekoracji
Garść natki pietruszki, posiekanej drobno
40-50 gramów bułki tartej
1 duże jajko
0,5 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka młodego jęczmienia
Sól, pieprz
Oliwa
Sos majonezowy z młodym jęczmieniem:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Niewielki ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
1 łyżeczka młodego jęczmienia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka natki pietruszki, posiekanej bardzo drobno
Sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić wedle uznania.
Dodatki: bułki, pomidor, czerwona cebula, sałata, piklowana czerwona kapusta
Metoda:
Bób ugotować do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić. Kiedy lekko przestygnie obrać go z łupinek i rozgnieść dokładnie widelcem na papkę.
Dodać bułkę tartą, cebulę, młody jęczmień, przyprawy, jajko i wymieszać bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z masy uformować 4 kotlety. Odstawić na kilka minut aby lekko stężały. Na patelni rozgrzać oliwę. Kotlety z bobu smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut z każdej strony uważając, aby się nie przypaliły.
W czasie kiedy burgery się smażą zgrillować bułki.
Burgery serwować w bułkach z dodatkiem sosu i ulubionych dodatków.