© 2016 Joyfood Sp. z o.o.

Sklep intrnetowy lekkiesmaki.pl
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Burgery z bobu z dodatkiem młodego jęczmienia.

9/8/2019

Pomysł na weekendowe barbecue! Wegetariańskie burgery z bobu.

Składniki (na 4 sztuki):

 

  • Ok 350 gramów bobu + garść do dekoracji

  • Garść natki pietruszki, posiekanej drobno

  • 40-50 gramów bułki tartej

  • 1 duże jajko

  • 0,5 czerwonej cebuli, drobno posiekanej

  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu

  • 0,25 łyżeczki mielonej kolendry

  • 1 łyżka młodego jęczmienia

  • Sól, pieprz

  • Oliwa

 

Sos majonezowy z młodym jęczmieniem:

 

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • Niewielki ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach

  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka natki pietruszki, posiekanej bardzo drobno

  • Sól, pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki połączyć w misce i wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić wedle uznania.

 

Dodatki:
bułki, pomidor, czerwona cebula, sałata, piklowana czerwona kapusta

 

Metoda:

Bób ugotować do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić. Kiedy lekko przestygnie obrać go z łupinek i rozgnieść dokładnie widelcem na papkę.

Dodać bułkę tartą, cebulę, młody jęczmień, przyprawy, jajko i wymieszać bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.  Z masy uformować 4 kotlety. Odstawić na kilka minut aby lekko stężały. Na patelni rozgrzać oliwę. Kotlety z bobu smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut z każdej strony uważając, aby się nie przypaliły.

W czasie kiedy burgery się smażą zgrillować bułki.

Burgery serwować w bułkach z dodatkiem sosu i ulubionych dodatków.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Wyróżnione posty

Zdrowe Kolorowanki!

1/3
Please reload

Wyszukaj wg tagów
Please reload