Sałatka z ziemniaków i groszku z pesto z dodatkiem zielonej spiruliny.

5/8/2019

Lekkie szybkie danie z dodatkiem wysoko białkowej spiruliny. Sprawdźcie póki sezon na młode ziemniaki trwa!

 

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 800 g drobnych ziemniaków

  • 200 g mrożonego groszku

  • 20 g liści bazylii

  • 20 g natki pietruszki

  • 60 g orzeszków piniowych

  • 60 g tartego parmezanu

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1,5-2 łyżeczki zielonej spiruliny 

  • 200 ml oliwy

  • Łyżeczka soku z cytryny

  • Skórka otarta z 0,5 cytryny

  • Sól, pieprz

 

Dodatkowo:

Gruby szczypiorek, rzodkiewki, grillowane cebulki dymki, listki szczawiu

 

Metoda:

Rozpocznij od przygotowania pesto. Do pojemnika malaksera włóż bazylię, pietruszkę, czosnek, orzeszki piniowe i spirulinę. Zmiksuj. Dodaj parmezan, oliwę i sok z cytryny i jeszcze raz zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą pieprzem do smaku. Przełóż pesto do dużej miski.

Wyszoruj ziemniaki. Ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać, Pod koniec gotowania na sicie włóż do wody z ziemniakami mrożony groszek i blanszuj przez około minutę. Odcedź groszek i wrzuć go do miski z pesto.

Jak tylko ziemniaki przestygną tak, aby można je było wziąć do ręki, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeszcze ciepłe wrzuć do groszku i pesto. Wymieszaj je dokładnie, aby pokryły się sosem. Dopraw do smaku. Dodaj rzodkiewki, szczypior i grillowane cebulki dymki.

Sałatkę przełóż na czysty talerz. Udekoruj listami szczawiu. Podawaj do grillowanych mięs lub jako osobne warzywne danie.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Wyróżnione posty

Zdrowe Kolorowanki!

1/3
Please reload

Wyszukaj wg tagów
Please reload

© 2016 Joyfood Sp. z o.o.

Sklep intrnetowy lekkiesmaki.pl
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle