Leniwe z dodatkiem pasty marchewkowej i sosem śliwkowym
Tym razem klasyka polskiej kuchni - leniwe kluski :) Jak wskazuje sama nazwa to łatwe do zrobienia danie. Dodatek pasty marchewkowej i sosu śliwkowego wyniesie doznania smakowe na nowy poziom.

Składniki na 2 porcje:
150 g Pasty marchewkowej z czarnuszką WA-ŻYWO
100 g twarogu półtłustego
50 g fety
0,75 szkl - 1 szkl mąki pszennej
1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
Szczypta mielonego kuminu
Szczypta mielonej kolendry
Odrobina soli
Czarny pieprz
Składniki na sos śliwkowy:
0,5 szkl soku wyciśniętego z grapefruita lub ewentualnie pomarańczy
0,25 szkl wody
0,25 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżka miodu
6-8 śliwek węgierek
Dodatkowo:
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
20 g sera feta
30 g masła
1 łyżeczka czarnuszki
Metoda:
Rozpocząć od przygotowania sosu. Śliwki umyć, przekroić, wypestkować. Pokroić na 4 ćwiartki. Na małą patelnię wlać sok grapefruitowy i wodę. Dodać miód i imbir. Gotować chwilę na dość dużym ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Dodać śliwki i pogotować wszystko razem, aż śliwki lekko zmiękną a sos zgęstnieje. Odstawić na bok.
Twaróg i fetę przecisnąć do miski przez praskę do ziemniaków. Dodać pastę marchewkową, zioła i przyprawy. Wymieszać. Dodawać partiami mąkę i łączyć składniki w zwarte, ale niezbyt twarde ciasto. Ilość dodanej mąki może się różnić – należy sprawdzać czy ciasto daje się wyrobić i uformować.
Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę i uformować w podłużny wałek. Wykroić ukośnie kluseczki.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Kluseczki wrzucać partiami, delikatnie mieszając wodę, aby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez około minutę i wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
W tym czasie rozgrzać na patelni mało. Kluseczki krótko obsmażyć na maśle pod koniec posypując je z wierzchu czarnuszką. Podawać gorące z dodatkiem sosu śliwkowego.