Leniwe z dodatkiem pasty marchewkowej i sosem śliwkowym

Tym razem klasyka polskiej kuchni - leniwe kluski :) Jak wskazuje sama nazwa to łatwe do zrobienia danie. Dodatek pasty marchewkowej i sosu śliwkowego wyniesie doznania smakowe na nowy poziom.

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g Pasty marchewkowej z czarnuszką WA-ŻYWO

  • 100 g twarogu półtłustego

  • 50 g fety

  • 0,75 szkl - 1 szkl mąki pszennej

  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej

  • Szczypta mielonego kuminu

  • Szczypta mielonej kolendry

  • Odrobina soli

  • Czarny pieprz

Składniki na sos śliwkowy:

  • 0,5 szkl soku wyciśniętego z grapefruita lub ewentualnie pomarańczy

  • 0,25 szkl wody

  • 0,25 łyżeczki świeżo startego imbiru

  • 1 łyżka miodu

  • 6-8 śliwek węgierek

Dodatkowo:

  • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej

  • 20 g sera feta

  • 30 g masła

  • 1 łyżeczka czarnuszki

Metoda:

Rozpocząć od przygotowania sosu. Śliwki umyć, przekroić, wypestkować. Pokroić na 4 ćwiartki. Na małą patelnię wlać sok grapefruitowy i wodę. Dodać miód i imbir. Gotować chwilę na dość dużym ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Dodać śliwki i pogotować wszystko razem, aż śliwki lekko zmiękną a sos zgęstnieje. Odstawić na bok.

Twaróg i fetę przecisnąć do miski przez praskę do ziemniaków. Dodać pastę marchewkową, zioła i przyprawy. Wymieszać. Dodawać partiami mąkę i łączyć składniki w zwarte, ale niezbyt twarde ciasto. Ilość dodanej mąki może się różnić – należy sprawdzać czy ciasto daje się wyrobić i uformować.

Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę i uformować w podłużny wałek. Wykroić ukośnie kluseczki.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Kluseczki wrzucać partiami, delikatnie mieszając wodę, aby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez około minutę i wyjąć łyżką cedzakową na talerz.

W tym czasie rozgrzać na patelni mało. Kluseczki krótko obsmażyć na maśle pod koniec posypując je z wierzchu czarnuszką. Podawać gorące z dodatkiem sosu śliwkowego.


Wyróżnione posty
Wyszukaj wg tagów
Nie ma jeszcze tagów.