© 2016 Joyfood Sp. z o.o.

Sklep intrnetowy lekkiesmaki.pl
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Pomidorowo-truskawkowa panzanella z ziołowymi grzankami i grillowanym serem halloumi

24/6/2019

Pomidorowo-truskawkowa panzanella to przepis prosto w Toskanii. To lekkie danie świetnie sprawdzi się w upalne letnie dni. 

 

 

Składniki:

  • 1 ciabata, porwana na kawałki

  • 2 duże garście mieszanych pomidorów

  • 1 garść dojrzałych, ale jędrnych truskawek

  • 1 mała czerwona cebula

  • Duża garść listków mięty

  • 6-8 łyżek oliwy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżka Polskiego Zielonego Mixu

  • 1 mały ząbek czosnku

  • Sól, pieprz

  • Odrobina płatków chili

  • 1 opakowanie sera halloumi (225g)

Metoda:

  1. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół.
    Wrzucić do dużej miski.

  2. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka, dodać do pomidorów i truskawek.

  3. Bazylię porwać, dodać do sałatki, zachowując kilka ładnych listków do dekoracji.

  4. Na suchej patelni usmażyć kawałki ciabaty, aż będą złociste i chrupiące. Odłożyć ba bok.

  5. Ser halloumi pokroić w plastry i smażyć na tej samej suchej patelni, aż ładnie się zezłoci. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Odłożyć na bok.

  6. W miseczce wymieszać oliwę, Polski Zielony Mix, sok z cytryny, sól, pieprz i płatki chili.
    Ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do oliwy. Składniki dressingu dokładnie wymieszać.

  7. Grzanki z ciabaty skropić 1-2 łyżkami ziołowego dressingu- wymieszać dokładnie.

  8. Grzanki dodać do sałatki, wymieszać aby połączyły się z sokiem z truskawek i pomidorów.
    Dodać jeszcze trochę dressingu, sól, pieprz i wszystko delikatnie wymieszać.

  9. Na wierzchu ułożyć plastry sera halloumi i odłożone listki bazylii. Tuż przed podaniem całość skropić resztą dressingu.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Wyróżnione posty

Zdrowe Kolorowanki!

1/3
Please reload

Wyszukaj wg tagów
Please reload