Wytrawne zielone muffiny ze szparagami, suszonymi pomidorami, fetą i Zieloną Nacią Pietruszki
Wytrawne muffiny to idealny pomysł nie tylko na imprezową przekąskę, ale również zdrowa opcja na szybki lunch w pracy, szkole lub na wycieczce.

Składniki (na 12 szt)
Ok 300 g zielonych szparagów (już bez zdrewniałych końcówek), pokrojonych w plasterki o grubości 1,5 cm. Końcówki szparagów odłożyć je do dekoracji muffinków
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
2 duże jajka, lekko rozkłócone
100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
100 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
100 g suszonych pomidorów w oleju (bez zalewy)
2-3 łyżki szczypiorku, posiekanego
1 łyżeczka suszonego oregano
1,5 łyżka "Zielonego Naci Pietruszki" firmy Zdrowe Pola
sól, świeżo mielony czarny pieprz
uprażone pestki dyni do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. (grzanie góra- dół).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W naczyniu wymieszać jajka, mleko i oliwę (lub olej)
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, "Zieloną Nać Pietruszki", suszone oregano, sól i pieprz.
Zrobić w środku wgłębienie i wlać mieszaninę jajek, mleka i oleju. Mikserem na wolnych obrotach lub łyżką wymieszać wszystko na gładkie ciasto, bez grudek i śladów mąki.
Do ciasta dodać posiekane szparagi (końce zachować do dekoracji), suszone pomidory, szczypiorek i większość sera feta. Wymieszać wszystko dokładnie łyżką.
Formy na muffiny napełnić ciastem do wysokości ¾. Na wierzchu ułożyć odłożone końcówki szparagów oraz pozostałą część sera feta. Muffinki posypać pestkami dyni.
Piec przez ok 25 minut aż muffinki lekko wyrosną i się zezłocą. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy w środku są upieczone (patyczek po wyjęciu z muffinka powinien być suchy).
Upieczone muffiny wyciągnąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
#zdrowepola #pietruszka #muffiny #zielonemuffiny #naćpietruszki