Być "Słoikiem" to nie wstyd!- czyli Lato- czas przetworów.

O zaletach świeżych owoców i warzyw nie trzeba nikogo przekonywać. Niestety sezon na dobrodziejstwa natury trwa bardzo krótko.
Co możemy zrobić żeby zachować smak lata na dłużej?
Nasze mamy i babcie zawsze w okresie letnio-jesiennym przygotowywały przetwory dzięki czemu nawet w środku zimy mogliśmy się cieszyć pysznym smakiem owoców i warzyw. Niestety obecnie ten trend już dawno przeminął, a szkoda bo wbrew pozorom nie jest to ani praco ani czasochłonne.
Owoce możemy przechowywać nie tylko w słoikach. Doskonałym pomysłem jest również mrożenie, dzięki temu procesowi produkty zachowują wartości odżywcze oraz nie tracą cennych witamin. Szczególnie dobrze przechowywać w tej formie maliny i truskawki. Warto przed mrożeniem delikatnie je umyć i osuszyć następnie rozłożyć na desce lub specjalnej półce do mrożenia lodu w taki sposób aby owoce się z sobą nie stykały i w takiej formie włożyć je do zamrażalnika. Dopiero po całkowitym zamrożeniu można je wrzucić do torebek na mrożonki. Dzięki takiemu przechowywaniu możemy łatwo wyjąc kilka sztuk owoców i dodać je do owsianki czy koktajlu.
Z łatwością możemy wykonać również przetwory w słoikach. Tutaj doskonale sprawdzą się zarówno owoce jak i warzywa.
Z tych pierwszych możemy wykonać niskosłodzone dżemy, konfitury oraz kompoty. Natomiast z warzyw sałatki lub marynowane ogórki czy paprykę. Warto jednak pamiętać, że obróbka termiczna oraz dodatek octu w wypadku marynowania powodują znaczne straty w zawartości witamin.