© 2016 Joyfood Sp. z o.o.

Sklep intrnetowy lekkiesmaki.pl
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Jak zadbać o nasze jelita?

10/5/2017

 

            Czy wiesz, że jelita to drugi mózg naszego organizmu? Dlaczego drugi? Ponieważ są one podobnie unerwione - jak nasz mózg oraz są odpowiedzialne za dostarczanie organizmowi niezbędnych do życia makro  i mikroelementów.

Ale jak to działo skoro przecież jedzenie spożywane jest poprzez jamę ustną? - Procesy wchłaniania zachodzą głównie w jelitach (dzięki kosmkom powierzchnia wchłaniania jest bardzo duża, a ich mocne unerwienie i ukrwienie pomaga w pobieraniu składników odżywczych na danych odcinkach jelit).

            Należy również pamiętać, że w naszych jelitach znajduje się mikroflora bakteryjna - pełniąca kluczową rolę w procesach fermentacji (przetwarzania żywności), jej zaburzenie (przerost jednych bakterii nad drugimi) grozi poważnymi chorobami od niedoborów witamin i składników mineralnych, poprzez liczne problemy z układem pokarmowym, nerwowym czy kostno-stawowym. 

 

Dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie!

 

            Co należy spożywać by zadbać o nasz  mózg nr 2 ? Musimy pamiętać by nasza dieta była bogata w warzywa i owoce - z jednej strony zawierają niezbędne mikroskładniki, z drugiej celulozę, pektyny i węglowodany złożone które są pożywką na naszych bakterii.

            Dodatkowo trzeba pamiętać o pełnowartościowych tłuszczach zarówno krótkich i średnich kwasach tłuszczowych - ich spożywanie poprawia wyścielenie jelit, jak i długołańcuchowych kwasach tłuszczowych w szczególności (NNKT) -  umożliwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (ADEK).

 

            Warto od czasu do czasu ulżyć naszemu układowi pokarmowemu i zamiast ciężkich tłustych mięs sięgnąć po placki warzywne, koktajle owocowo warzywne czy spożyć omlet z dodatkiem przeciwutleniaczy!

 

Nie tylko łykać witaminę C ale  spożywać w diecie więcej chlorofilu - występuje w warzywach zielonych jarmuż, pietruszka, jęczmień czy betain - które zawarte są w buraku. Warto na jeden dzień w tygodniu "po pościć od mięsa" - mięso zawiera wysoką termogenezę poprzez co wymaga większej pracy od naszego układu pokarmowego, a jego duże ilości rzutują na pracę nerek, które muszą pozbyć się nadmiaru azotu.

Zastanwiacie się pewnie, co w takim razie  z żelazem jednym ze składników których brakuje?

Warto wtedy sięgnąć po koktajl z buraka, sałatkę z burakiem albo zjeść barszcz - betainy wpływają na krwiotwórczość, nie obciążają jelit i poprawiają Bilans Azotowy!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Wyróżnione posty

Zdrowe Kolorowanki!

1/3
Please reload

Wyszukaj wg tagów
Please reload