© 2016 Joyfood Sp. z o.o.

Sklep intrnetowy lekkiesmaki.pl
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

100% POLSKI

PYŁEK KWIATOWY

Pyłek kwiatowy jest z całą pewnością jednym z najbardziej wartościowych i  odżywczych produktów roślinnych. Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze powstające w pylnikach roślin nasiennych w postaci drobnych ziaren. To oprócz miodu podstawowe źródło odżywiania pszczół. Jest cenionym pokarmem ze względu na swoje bardzo bogate wartości odżywcze. Jego zróżnicowany skład uzupełnia codzienną dietę w m.in. aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Pozyskany z najlepszych i najczystszych hodowli w kraju, charakteryzuje się najwyższą jakością i wysokimi parametrami żywieniowymi. Jest idealnym uzupełnieniem diety zarówno dla dzieci i dorosłych.

STOSOWANIE:

Wystarczy dodać kilka łyżeczek Pyłku Kwiatowego Zdrowe Pola do jogurtu, deseru, lub naleśników, aby wzbogacić smak i korzystać z zalet, jakie niesie spożywanie tego wyśmienitego produktu.

Podstawowa dawka lecznicza pyłku dla dorosłych, to 4-8 łyżeczek do herbaty, czyli 30-36g. Czubata łyżeczka suszonego pyłku to 8 g, płaska to 5 g. Dawka profilaktyczna dla dorosłych to 15-20g na dobę. Małym dzieciom do 7 lat podajemy 1/3 dawki, większym ½ dawki dla dorosłych.

PRODUKTY, Z KTÓRYMI PYŁEK KWIATOWY ZDROWE POLA KOMPONUJE SIĘ IDEALNIE:

Rozwiń

Skład chemiczny pyłku jest bardzo bogaty i to on decyduje o jego nieocenionej wartości dla organizmu ludzkiego.

 

Drogocenne składniki, w które bogaty jest młody pyłek kwiatowy:

  • węglowodany,

  • fruktozę i glukozę,

  • białko: aminokwasy egzogenne,

  • lipidy: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i fitosterole,

  • związki fenolowe, flawonoidy, kwasy fenolowe,

  • leukoantocyjany, katechiny,

  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D,E,

  • witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B3,B6 oraz

  • biopierwiastki – makroelementy takie jak wapń, fosfor, magnez, potas

  • mikroelementy – żelazo, cynk, miedź, mangan, krzem.

 

Razem udokumentowano w pyłku ponad 250 składników (niektóre źródła podają nawet 450),stąd jego prozdrowotne i lecznicze właściwości.

Dla pszczół pyłek jest źródłem białka, niezbędnego przy żywieniu larw i młodych robotnic. Pszczoły są anatomicznie przystosowane do zbioru pyłku. Na trzeciej parze odnóży posiadają tzw. ”koszyczki” służące im do składania oraz transportu do ula, zebranych i zlepionych w grudki ziaren pyłku. Pyłek zebrany z pręcików kwiatów zostaje przeniesiony do ula. Po rozdrobnieniu, nawilżeniu miodem i dodaniu enzymów przez pszczoły, produkt zostaje ubity główkami w komórkach. Następnie w plastrach zachodzą procesy podobne do tych, które występują w kiszonkach, a m.in. wytwarzany jest wtedy kwas mlekowy, w wyniku czego powstaje trwałe i wartościowe, bardzo pożywne, także dla ludzi lekarstwo zwane pierzgą.

 

Natomiast przynoszony przez pszczoły do ula pyłek jest podbierany, suszony i wykorzystywany jako wspomniana odżywka, naturalny, niesyntetyczny, niedający ubocznych skutków ani „przyzwyczajenia” się organizmu, coraz bardziej poszukiwany lek.

 

  • Liczne, potwierdzone badania medyczne wykazały, że pyłek obniża zawartość cholesterolu we krwi, osłania i odtruwa tkankę wątrobową, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, a także niektórych hormonów (testosteronu, insuliny, tyroksyny), wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, podwyższa naturalną odporność organizmu.

  • Jest więc pyłek skutecznym lekiem w takich chorobach jak: wrzody żołądka, dwunastnicy, przewlekłe biegunki i uporczywe zaparcia.  

  • Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe. Warto go stosować w schorzeniach naczyń wieńcowych serca, w stanach pozawałowych, w zaburzeniach krążenia, przy zbyt wysokim lub zbyt niskim ciśnieniu, które w łagodny sposób reguluje.

  • Przyjmowanie pyłku przez osoby starsze powoduje zahamowanie zmian miażdżycowych w naczyniach mózgu, zanik bólu, poprawę pamięci i ogólnego samopoczucia. Pyłek poprawia też krążenie obwodowe, szczególnie kończyn dolnych, działa rozkurczowo na naczynia wieńcowe.

  • Pyłek działa osłaniająco na komórki wątroby, tak w procesach zapalnych, pourazowych, jak i w przypadkach polekowych. Wskazany jest więc w zapaleniach wątroby, tak na tle bakteryjnym, jak i wirusowym; w toksycznym uszkodzeniu na tle przewlekłego alkoholizmu, w zaniku wątroby, jej marskości oraz stanach pourazowych.

  • Składniki pyłku, głównie tokoferole, fitosterole, selen, lipidy i inne likwidują zaburzenia funkcjonowania gruczołów płciowych, cofanie zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym (88 % skuteczności), likwidują zaleganie moczu. Pyłek poprawia też spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet, zapobiegając tym samym poronieniom.

  • Pyłek zapobiega niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza, miedzi, kobaltu i mangany, tak u dorosłych jak i u dzieci, pomaga przy rozwoju.

  • Przyjmowanie pyłku zwiększa wydzielanie działającej przeciwcukrzycowo insuliny, powoduje też wzrost wydzielania tyroksyny w niedoczynności tarczycy.

  • Dzięki obecności w pyłku m.in. witaminy A, ryboflawiny, jego przyjmowanie powoduje wyraźną poprawę wzroku, a nawet cofanie się zmian chorobowych wywołanych zapaleniem siatkówki, rogówki i spojówek.

  • Pyłek powoduje poprawę ukrwienia tkanki nerwowej, normalizuje poziom biopierwiastków i związków biotycznych, prowadząc do poprawienia koncentracji. Obniża stany napięcia nerwowego i pobudzenia psychoruchowego, prowadzi do poprawy samopoczucia, działa uspokajająco.

  • Pyłek zmniejsza też, w odczuwalnym stopniu, bóle organizmu przy chorobach nowotworowych, szczególnie u chorych na białaczkę.

  • Przyjmując pyłek w maksymalnych dawkach uzupełniamy składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto pyłek pomoże w problemach wynikających z niewłaściwego odżywiania, przyjmowania leków, używania wyjałowionego przez środki chemiczne (opryski, nawożenie, przetwórstwo, konserwację pokarmu). W ten  sposób chronimy nasz organizm przed skutkami promieniowania jonizującego, w tym oddziaływania telewizora czy komputera. Bardzo istotną zaletą pyłku jest jego nietoksyczność i brak skutków ubocznych mimo długotrwałego stosowania.