© 2016 Joyfood Sp. z o.o.

Sklep intrnetowy lekkiesmaki.pl
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

100% POLSKI

CZERWONY BURAK

Burak to rzadko spotykane źródło wielu cennych mikroelementów i pierwiastków w jednym warzywie. W połączeniu z pozostałymi składnikami, daje doskonałe efekty prozdrowotne. Burak czerwony to prawdziwa bomba witamin, mikroelementów i wielu cennych substancji.

STOSOWANIE:

Mielony burak można rozpuszczać w chłodnej wodzie, sokach owocowych, warzywnych lub sokach ze świeżo wyciśniętych owoców. Należy pamiętać, że woda użyta do rozpuszczenia proszku nie może być gorąca, ponieważ prowadzi to do utraty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w produkcie.

Mielony burak może służyć również jako dodatek do jogurtów, koktajli, smoothies, płatków śniadaniowych, zup i sałatek.

PRODUKTY, Z KTÓRYMI ZIELONA NAĆ PIETRUSZKI ZDROWE POLA KOMPONUJE SIĘ IDEALNIE:

Rozwiń

Drogocenne składniki, w które bogaty jest czerwony burak:

  • Witamina A,

  • Witamin grupy B ( B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12),

  • Witamina C,

  • żelazo,

  • potas,

  • magnez,

  • wapń,

  • fosfor,

  • miedź,

  • kwas foliowy i jabłkowy,

  • antocyjany

Betacyjany zawarte w burakach nie tylko nadają im charakterystyczny czerwony kolor ale także mają zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Badania wykazały, że mają realne działanie w blokowaniu rozwoju komórek rakowych. Dodatkowo antocyjany i przeciwutleniacze hamują rozwój wolnych rodników. Po zastosowaniu diety buraczanej stan pacjentów z wieloma rodzajami nowotworów np. w białaczce uległ znacznej poprawie.

 

Potas oraz magnez zawarty w buraku korzystnie wpływają na choroby układu krwionośnego np. skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.

 

Duża zawartość stosunkowo dobrze przyswajalnego jak na roślinę żelaza pomaga w leczeniu anemii. Reguluje pracę wątroby i chroni ją przed toksynami, pomaga w dolegliwościach woreczka żółciowego. Z uwagi na działanie łagodzące stanowi „ochroną wyściółkę” dla przewodu pokarmowego. Pomaga łagodzić wrzody żołądka oraz hemoroidy. Zwalcza zgagę, nadkwasotę żołądka oraz reguluje trawienie i jest polecany w większości chorób jelitowych.

 

Z uwagi na niewielką kaloryczność i dużą zawartość błonnika buraki są doskonałym warzywem podczas odchudzania. Wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, oczyszczają organizm, powodują długotrwałe uczucie sytości. Z uwagi na dosyć dużą zawartość naturalnie występującego cukru hamują apetyt na słodkości.

 

Ponadto mają działanie:

  • grzybobójcze, bakteriobójcze

  • kojące na problemy ze snem

  • chroniące organizm przed zmęczeniem

  • zapobiegające osteoporozie,

  • pomagające w leczeniu wielu chorób układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego oraz moczowego

 

Buraki są polecane zarówno kobietom w okresie pokwitania, jak i ciężarnym, dzieciom oraz niemowlętom.

Bibliografia:

Hobbs, D. A.; Kaffa, N.; George, T. W.; Methven, L.; Lovegrove, J. A. (2012). "Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects". British Journal of Nutrition. 108 (11): 2066–2074

Frank, T; Stintzing, F. C.; Carle, R; Bitsch, I; Quaas, D; Strass, G; Bitsch, R; Netzel, M (2005). "Urinary pharmacokinetics of betalains following consumption of red beet juice in healthy humans". Pharmacological Research. 52 (4): 290–7